OKeh..!! Jum ikut ana masuk dapur nak?? kite tengok lauk apa ye hari ni......
apa xpandai masak?? xpe jangan risau..dapur ana xde yang complicated punya.. sume simple and easyy..!! jum....
Bahan-Bahan :
#2ekor ekor ikan (terpulang la ikan apa tp yang selalu ana guna aya dan kembung)
#santan (1 biji kelapa saiz besar cukup untuk 6-7 orang)
#asam keping
#garam
#1 batang timun
#beberapa tangkai cili padi (hijau)
bahan kisar;
*cili kering (5-6tangkai)
*bawang merah 3 ulas
*bawang putih 2 uas
*lengkuas 1 inci
*kunyit 1 inci
Cara-Cara:
Very senang lah.. masukkan je bahan kisar tadi dalam periuk yang sudah berisi santan. lepas tu panaskan sampai mendidih... (api besar ye..) tapi ingat..!!! jangan xkacau pulak... nanti xpasal2 makan gulai yang curdle.. lepas tu agak2 nak mendidih tu masukkan ikan yang dah dipotong dua.. kemudian masukkan garam, asam keping (kalau xnak masam, masukkan dalam 5minit lepas tu keluarkan balik) , cili, gula sedikit (xperlu banyak..masuk gula ni bertujuan mengimbangi rasa kuah. agak2 dalam 1/3 sudu besar.hujung sudu je orang kata)..dan last sekali... jeng..jeng..kenapa ada timun...? sebab orang kelantan very pelik..obses dengan sayur..sampai dalam gulai lemak pun taruk sayur.. tapi sedap.. timun 2 ikut suka nak potong macam mana..ada setengah orang dia belah dua je kalau yang kecik. lepas dah masuk benda ni sume.. perlahan kan api..biarkan 5-6minit.. agak2 timun dah empuk boleh tutup (ni rahsia orang tua2.. kalau leta timun 2 senang sikit nak tahu bila masa nak kena tutup api..kan?)
okeh dah siap... nak lagi?
ada...lagi tips .. kalau guna ikan aya sebaiknya disinggang(direbus bersama garam dan asam keping)..
cara? sama je..cuma pekatkan santan sebab nanti masa kita masukan ikan tu kita akan masukkan sekali air rebusannya.. kalau taruk garam banyak.. dalam kuah nanti xperlu taruk garam dah.. rasanya..urmmmmm sangat sedap..!! boleh cuba
*****SeLaMaT MeNCuBA*****
lau xjadi report kat sini ye..mana tahu kot ana silap bagi teknik ke..
BalasPadam