Assalamualaikum...??? Hehe... sibuk je ana ni kan.. tiap2 hari ada.. kesian cik Lieya.. asal bukak blog je ada je kuar link blog ana nih...^_^
Eh Jum2...masuk dapur.. bersembang xabis2.. oh ye.. teringat pulak. bulan puasa hari tu kawan ana suruh ana buat staff meal utk satu kelas + lecturer sekali larh.. urmm..pikir punya pikir...nak buat apa ye?? ha.. buat singgang je lah.. masa tu sotong banyak.. jadi buat singgang je.. lepas tu..
"Eh..apa ni?" tanya kawan ana..
"la xtahu ke?ni la namanya sotong singgang.."
"ish..xpernah tengok pun.."
" ish,..budak nih..meh sini nak ajar.."
Ok yang ni ana nak cerita pasal singgang ikan bukan sotong ye..xpayah la sotong..ana xboleh makan.(resdung) meh ana tunjuk ikan ye..
Bahan-Bahan:
#1ekor ikan aya/tongkol
#bawang merah (mayang)
#bawang putih (mayang)
#halia (mayang)
#gula melaka
#asam keping 2 kpig
#air (xde air macam mana nak rebus kan??haha pelik2..)
#cili kering @ cili padi..ikut lah..
#Garam secukup rasa
Cara-Cara
Ya Allah senang nye la hai.. capur semua.. rebus.. dah2.. xpayah pening2.. tinggal je kat atas api tu sampai mendidih.. senang kan??? silap haribulan jadi lidi husband ana kalau hari2 makan ni... haha...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan