ni ana ada cikit nak berkongsi~~~ resepi gulai tempoyak ikan patin..
huhu tapi ana pakai ikan "tale" kalau kot klntan.. bahasa bukunya ana xtau..haha ikan parang kot~~ yg panjang2 tu... kebas mak punya~~~huhu k2.. jum masak.. this is simplest recepi... kejap je ana buat ni.. xsampai 20 minit dah bleh hidang~~~resepi ni ana ambik kat blog Juwita Fariz. mmg sedap la~~
Bahan-bahan
3 / 4 potong ikan patin segar.
3 biji cili merah ditumbuk
2 biji cili padi - jika ingin pedas
1 sudu kecil serbuk kunyit + ana tmbah kunyit hidup 1 cm
3 sudu besar tempoyak --> hidangan 6 orang ..ana buh 5 ke 6 sudu..biar pekat sikit.
sebatang serai--> ana buh 2 batang (baru umpphh)
Timun - dipotong memanjang.
sedikit garam
sedikit gula
air secukupnya
Cara-cara
3 / 4 potong ikan patin segar.
3 biji cili merah ditumbuk
2 biji cili padi - jika ingin pedas
1 sudu kecil serbuk kunyit + ana tmbah kunyit hidup 1 cm
3 sudu besar tempoyak --> hidangan 6 orang ..ana buh 5 ke 6 sudu..biar pekat sikit.
sebatang serai--> ana buh 2 batang (baru umpphh)
Timun - dipotong memanjang.
sedikit garam
sedikit gula
air secukupnya
Cara-cara
- Tumbuk cili merah dan cili padi hinngga lumat.
- Masukkan kedalam periuk bersama-sama tempoyak, kunyit, serai dan air untuk kuahnya.
- Masak sehingga semua bahan sebati kemudian masukkan ikan dan timun. masak hingga mengelegak dan nampak timun dah layu serta ikan dah masak.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Jika mengunakan tempoyak yang baru agak tidak sesuai untuk diletak gula selalunya kena masukkan sedikit tempoyak yang lama atau sekeping asam keping.
- siap utk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan